Bergedil Kentang Pedas























BAHAN-BAHAN:

500 gm kentang
1 biji bawang besar (cincang)
2 tangkai cili merah (cincang)
2 sudu besar daun ketumbar (cincang)
1 sudu besar daun bawang (cincang)
1 sudu kecil serbuk cili
2 sudu kecil serbuk kari
1 sudu kecil jintan putih
2 biji telur
Sedikit serbuk roti
Minyak sapi untuk menumis
Garam

CARA MENYEDIAKAN:

1.Rebus kentang bersama dengan kulitnya. Setelah empuk, lecekkan. Kemudian gaulkan dengan bawang, cili merah, daun ketumbar, daun bawang, serbuk cili, serbuk kari, jintan putih dan tambahkan garam secukup rasa. Gaulkan sebati.

2.Kemudian bulatkan adunan dan leperkan dengan tangan. Celupkan dengan bancuhan telur dan serbuk roti. Panaskan minyak sapi dan masak di dalam kuali leper sehingga masak.

Related Posts :

  • Popia BasahBAHAN-BAHAN:• 1 biji Sengkuang (dipotong halus)• 1 batang Lobak Merah (dipotong halus)• 1 jambak Dau… Read More...
  • Kuih Lapis KokoBahan-bahan:1/2 kg tepung gandum 1 biji santan kelapa serbuk koko 1 sudu kecil pewarna kun… Read More...
  • Biskut SemperitBahan-bahan:¾ cawan mentega1 cawan tepung gandumSedikit esen vanila2 cawan tepung kastard½ cawan gul… Read More...
  • Biskut SampritBahan-bahan:1 cawan mentega¾ cawan gula halus1 biji telur1 camca teh vanilaSecubit garamSatukan: 1 ½… Read More...
  • Talam LabuBahan Lapisan Bawah:100 gm labu - potong dadu dan kukus 2 minit3/4 cawan gula1 cawan santan pekat3/4… Read More...

0 Response to "Bergedil Kentang Pedas"

Post a Comment

wdcfawqafwef