Bahan utk ayam:
250 gram ayam (buang tulang & dipotong kecil)
3 gram perasa ayam
1 gram garam
1 gram gula
30 gram tepung jagung
Perap ayam menggunakan semua bahan diatas
Bahan utk halia:
200 gram halia
100 gram gula
2 gram garam
*Hiris halia dlm ukuran kecil
*Sediakan mangkuk berisi air,kemudian campurkan
Dengan soda dan rendamkan hirisan halia selama tiga jam.
*Selepas semua hirisan halia menyerap air,angkat dan keringkan.
Selepas itu campurkan garam dan gula,kemudian biarkan sebati.
*Kemudian masukkan kedalam peti sejuk sebelum digunakan.
Bahan utk sos madu:
300 gram gula
150 gram sos soya
80 gram cuka Cina
100 gram cuka putih
*Campurkan semua bahan diatas dan masak dlm api yg kecil
Selama setengah jam.
Cara memasak:
1.Panaskan kuali bersama sedikit minyak.
Setelah minyak panas,masukkan isi ayam yg sudah dipotong halus.
Kacau sehingga warna kekuningan.
Letak disebelah.
2.Campurkan sos madu kemudian panaskan.
Masukkan ayam kemudian kacau sehingga sebati dgn sos madu.
3.Letakkan ayam diatas pinggan,kemudian tabur dgn hirisan halia.
Sedia utk dimakan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Ayam Sos Madu Istimewa"
Post a Comment