Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong sederhana
20 tangkai lada kering - dikisar
10 ulas bawang kecil - dikisar
6 ulas bawang putih - dikisar
3 cm halia - dikisar
3 cm kunyit hidup - dikisar
3 cm langkuas - dikisar
4 batang serai - dikisar
500 ml santan
4 helai daun limau perut
2 helai daun kunyit
Sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
• Panaskan minyak kemudian tumis bahan-bahan yang telah dikisar hingga garing.
• Masukkan ayam, santan dan garam secukup rasa.
• Gaul ayam dengan bahan tumisan tadi hingga sebati.
Biarkan ianya mendidih hingga ayamnya betul-betul masak.
• Akhir sekali masukkan daun kunyit dan daun limau purut.
• Taburkan bawang goreng sebelum menghidangkannya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Ayam masak rendang berlada"
Post a Comment