Bahan-bahan Sup Boullibaise:
8 ketul Udang Harimau - size 20/30 (dibuang kulit dan kepala)
8 ketul Kepah Hitam (dicuci bersih)
160gm Ketam Bunga (dipotong kecil dan dicuci bersih)
120gm Udang Kara (dipotong medallion)
120gm Ikan Merah Filet
120gm Sotong Putih
100gm Lala Manila
300gm Buah Tomato Plum (dicincang kasar)
80gm Lobak Merah (dihiris nipis)
80gm Daun Saderi (dihiris)
80gm Leek (dihiris)
80gm ‘Fennel’ (dihiris)
60gm Bawang Besar(dipotong dadu)
40gm Bawang Putih (dimayang)
1 ikat Campuran Herba Thyme, Daun Bay, Daun Pasli ('Bouquet Garni')
1gm Bunga Saffron
500ml Air Rebusan Ikan
30gm Daun Parsley (dicincang kasar)
Lada Hitam
Garam
Bahan–bahan Rouille:
150gm Roti sandwich (dipotong dadu)
170gm Lada Benggala Merah(di bakar, dibuang kulit dan dipotong)
2 ulas Bawah Putih (dibuang kulit)
1 biji Cili Merah (dibuang biji)
30ml Minyak Neuvida
Lada Hitam
Garam
Cara-cara penyediaan Sup Boullibaise:
1.Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang besar, daun seleri, bawang perai, lobak merah dan ‘fennel’ hingga wangi.
2.Masukkan tomato cincang dan kacau sehingga sebati.
3.Masukkan bunga saffron. Kemudian masukkan ketam, udang kara, lala, kepah dan sotong. Kacau seketika.
4.Kemudian masukkan ‘bouquet garni’ dan air rebusan ikan.
5.Didihkan diatas api beberapa minit.
6.Kemudian masukkan udang dan ikan dan biarkan di atas pai hingga masak.
7.Masukkan bahan perasa.
Cara-cara penyediaan Rouille:
1.Rendam roti dalam air beberapa minit hingga kembang.
2.Masukkan lada benggala, roti, bawang putih, cili merah dan minyak neuvida ke dalam pengisar dan kisar sehingga adunan menjadi halus.
3.Masukkan bahan perasa.
8 ketul Udang Harimau - size 20/30 (dibuang kulit dan kepala)
8 ketul Kepah Hitam (dicuci bersih)
160gm Ketam Bunga (dipotong kecil dan dicuci bersih)
120gm Udang Kara (dipotong medallion)
120gm Ikan Merah Filet
120gm Sotong Putih
100gm Lala Manila
300gm Buah Tomato Plum (dicincang kasar)
80gm Lobak Merah (dihiris nipis)
80gm Daun Saderi (dihiris)
80gm Leek (dihiris)
80gm ‘Fennel’ (dihiris)
60gm Bawang Besar(dipotong dadu)
40gm Bawang Putih (dimayang)
1 ikat Campuran Herba Thyme, Daun Bay, Daun Pasli ('Bouquet Garni')
1gm Bunga Saffron
500ml Air Rebusan Ikan
30gm Daun Parsley (dicincang kasar)
Lada Hitam
Garam
Bahan–bahan Rouille:
150gm Roti sandwich (dipotong dadu)
170gm Lada Benggala Merah(di bakar, dibuang kulit dan dipotong)
2 ulas Bawah Putih (dibuang kulit)
1 biji Cili Merah (dibuang biji)
30ml Minyak Neuvida
Lada Hitam
Garam
Cara-cara penyediaan Sup Boullibaise:
1.Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang besar, daun seleri, bawang perai, lobak merah dan ‘fennel’ hingga wangi.
2.Masukkan tomato cincang dan kacau sehingga sebati.
3.Masukkan bunga saffron. Kemudian masukkan ketam, udang kara, lala, kepah dan sotong. Kacau seketika.
4.Kemudian masukkan ‘bouquet garni’ dan air rebusan ikan.
5.Didihkan diatas api beberapa minit.
6.Kemudian masukkan udang dan ikan dan biarkan di atas pai hingga masak.
7.Masukkan bahan perasa.
Cara-cara penyediaan Rouille:
1.Rendam roti dalam air beberapa minit hingga kembang.
2.Masukkan lada benggala, roti, bawang putih, cili merah dan minyak neuvida ke dalam pengisar dan kisar sehingga adunan menjadi halus.
3.Masukkan bahan perasa.
0 Response to "Seafood Boullibaise"
Post a Comment