Tempek Kelapa dgn Gulai Daging
Resepi dari Mastercheff Malaysia
Tempek Kelapa Utara dgn Gulai Ikan-Cheff Zubir
Bahan-bahan Tempek Kelapa:
• Kelapa Parut - 250gm
• Tepung Gandum - 500gm
• Gula - 50gm
• Garam
• Air - 500gm
Bahan-bahan Gulai Ikan:
• Ikan Merah (berbentuk kepingan) - 1kg
• Halia (dihiris) - 2inci
• Bawang Merah (dihiris) - 3 ulas
• Bawang Besar(dihiris) - ½ biji
• Halba Campur - 1 sudu
• Daun Kari - 1 tangkai
• Asam Jawa - 200gm
• Rempah Kari Ikan - 100gm
• Serbuk Kunyit - 50gm
• Serbuk cili - 30gm
• Santan - 150ml
• Buah Tomato (dicincang kasar) - 1 biji
• Cili Merah (dibelah dua) 1 biji
• Bawang Putih - 3 ulas
Cara-cara Penyediaan Tempek Kelapa:
• Campurkan tepung gandum, kelapa parut, gula, garam dan air dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
• Panaskan minyak dalam kuali dan tuangkan adunan.
• Masak di atas api serdahana sehingga masak kekuningan.
Cara-cara Penyediaan Gulai Ikan:
• Panaskan minyak di dalam kuali masukkan bawang merah, halia, bawnag besar, daun kari, halba campur dan tomato. Tumis hingga naik bau dan masukan bahan kisar.
• Masak di atas api serdahana beberapa ketika.
• Masukkan rempah kari ikan, serbuk kunyit dan serbuk cili. Kacau perlahan-perlahan beberapa minit hingga naik minyak dan masukkan air.
• Biarkan masak di atas api perlahan, kemudian masukkan santan, air asam jawa dan sayuran dan seterusnya ikan.
• Masukan bahan perasa dan biar di atas api sehingga ikan masak.
ZaiFa®:Teringat zaman kanak² dulu,ni la makanan yg selalu ibu sediakan.Walaupun simple,tapi sangat sedap.
Nak pula dicicah dgn gulai ikan yg masih panas.Kalau kat Kedah depa panggil Peknga Nyiok.Ni resepi tradisional.
0 Response to "Tempek Kelapa dgn Gulai Daging"
Post a Comment