Tempek Kelapa dgn Gulai Daging

tempe kelapa,resepi mastercheff

Resepi dari Mastercheff Malaysia
Tempek Kelapa Utara dgn Gulai Ikan-Cheff Zubir

Bahan-bahan Tempek Kelapa:
 • Kelapa Parut - 250gm
 • Tepung Gandum - 500gm
 • Gula - 50gm
 • Garam
 • Air - 500gm

 Bahan-bahan Gulai Ikan:
 • Ikan Merah (berbentuk kepingan) - 1kg
 • Halia (dihiris) - 2inci
 • Bawang Merah (dihiris) - 3 ulas
 • Bawang Besar(dihiris) - ½ biji
 • Halba Campur - 1 sudu
 • Daun Kari - 1 tangkai
 • Asam Jawa - 200gm
 • Rempah Kari Ikan - 100gm
 • Serbuk Kunyit - 50gm
 • Serbuk cili - 30gm
 • Santan - 150ml
 • Buah Tomato (dicincang kasar) - 1 biji
 • Cili Merah (dibelah dua) 1 biji
 • Bawang Putih - 3 ulas

 Cara-cara Penyediaan Tempek Kelapa:
 • Campurkan tepung gandum, kelapa parut, gula, garam dan air dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
 • Panaskan minyak dalam kuali dan tuangkan adunan.
 • Masak di atas api serdahana sehingga masak kekuningan.

 Cara-cara Penyediaan Gulai Ikan:
 • Panaskan minyak di dalam kuali masukkan bawang merah, halia, bawnag besar, daun kari, halba campur dan tomato. Tumis hingga naik bau dan masukan bahan kisar.
 • Masak di atas api serdahana beberapa ketika.
 • Masukkan rempah kari ikan, serbuk kunyit dan serbuk cili. Kacau perlahan-perlahan beberapa minit hingga naik minyak dan masukkan air.
 • Biarkan masak di atas api perlahan, kemudian masukkan santan, air asam jawa dan sayuran dan seterusnya ikan.
 • Masukan bahan perasa dan biar di atas api sehingga ikan masak.

ZaiFa®:Teringat zaman kanak² dulu,ni la makanan yg selalu ibu sediakan.Walaupun simple,tapi sangat sedap.
Nak pula dicicah dgn gulai ikan yg masih panas.Kalau kat Kedah depa panggil Peknga Nyiok.Ni resepi tradisional.

0 Response to "Tempek Kelapa dgn Gulai Daging"

Post a Comment

wdcfawqafwef