Bahan-bahannya:
10 ekor ikan termenung
2 peket kecil serbuk kari ikan - campur sedikit air untuk dijadikan paste
1/2 sudu makan asam jawa + 2 mangkuk air
3 pelepah daun kari
2 biji cili hijau - dipotong 1 inci
2 sudu teh halba campur
7 biji kacang bendi
2 biji tomato - dibelah 2
1 cawan santan
Bahan tumbuk/ hiris halus:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara-caranya:
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan halba campur hingga bangkit bau.
- Masukkan paste kari, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan santan. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan, garam dan sedikit perasa. Biarkan mendidih.
- Masukkan kacang bendi dan tomato. Biarkan hingga kacang bendi empuk.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
0 Response to "KARI IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG"
Post a Comment