Bahan-bahannya:
1 mangkuk isi ayam - dipotong dadu
1 cawan santan
2 genggam kacang dal - rebus hingga empuk
1 biji cili hijau - potong 1 inci
1 biji kentang - belah 12
1 biji karot- potong mancis
3 biji kacang panjang - potong 1 1/2 inci
1 biji terung bulat - belah 6
1 biji tomato - belah 4
3 sudu makan rempah kari daging
1 bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
2 keping asam gelugor
Bahan tumbuk:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara memasak:
- Tumis bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
- Masukkan bahan tumbuk. tumis hingga wangi.
- Masukkan rempah kari daging, daun kari, cili hijau dan sedikit air. Tumis hingga rempah masak dan terbit minyak.
- Masukkan isi ayam. Tumis sebentar dan masukkan kacang dal, santan, asam gelugor, kentang dan sedikit air. Masak hingga ayam dan kentang empuk.
- Masukkan semua sayur-sayuran. Masak hingga sayur masak. Masukkan garam dan serbuk perasa.
- Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
0 Response to "DALCA AYAM"
Post a Comment