BINGKA SUSU

BINGKA SUSU
Bahan A: 
1 cawan tepung gandum - diayak
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
2 biji telur

Bahan B:
2 cawan air
6 1/2 sudu makan marjerin/mentega
5 sudu makan tepung kastard
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh garam

Cara-caranya:
  1. Satukan semua bahan A, kacau rata menggunakan whisker dan ke tepikan.
  2. Satukan semua bahan B. Masak di atas api yang perlahan, sentiasa dikacau menggunakan hand wisker hingga pekat.
  3. Masukan bahan A ke dalam bahan B. Masak hingga pekat. Matikan mati.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah digriskan.
  5. Bakar dalam oven pada suhu160'C selama 30 - 40 minit atau hingga permukaannya garing.
  6. Biarkan bingka benar-benar sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.



Related Posts :

  • PUDING ROTI PELANGIPUDING ROTI PELANGIBahan2nya:5 keping roti gardenia1 tin susu cair5 sudu makan susu pekat1 sudu teh … Read More...
  • DONUTDONUT1kg tepung gandum (boleh dpt lebih kurang 60 biji donut saiz M)1 pkt yis segera mauripan (11g)3… Read More...
  • PUTERI AYUPUTERI AYUBahan:2 cwn tepung gndum1 sdt baking powder1 1/2 cwn santan / susu cair3 biji telur1 sdt o… Read More...
  • KUIH LAPISKUIH LAPISRESEPI:Bahan-bahan (loyang 8 inci)Bahan A2 cwn tepung beras1 cwn tepung gandum2 sudu besar… Read More...
  • KEBAB SPECIALKEBAB SPECIALBahan-bahannya"2 roti gardenia digelek sekali hingga nipisGuna penutup balang kuih… Read More...

0 Response to "BINGKA SUSU"

Post a Comment

wdcfawqafwef