Kek Pelangi

Bahan-bahan :-
250g mentega
220g tepung kek *
1 s/k serbuk penaik *  (bahan * diayak bersama)
200 gm gula kastor
4 biji telur gred A
5 s/b air susu
1 s/k esen vanila
sedikit pewarna merah, hijau dan kuning


Cara-Cara membuatnya :-
Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati
Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian, warnakan merah, hijau, kuning.
Ambil 1 senduk adunan kuning dan tompokkan di bhg tengah acuan. Kemudian ambik satu senduk adunan merah dan tompokan di atasnya. 
Akhir sekali warna hijau ditompokkan di atas warna merah. Ulangi proses ini hingga habis.
Goyangkan adunan supaya rata.
Bakar 180c selama 1 jam.

Related Posts :

  • Kek Batik SarawakBahan-bahan ( untuk 3 loaf tin )1/2 cawan serbuk koko1 cawan milo1 suduteh serbuk kopi1 cawan air pa… Read More...
  • Kek Kelapa KukusBahan-bahan:1/2 cawan mentega cair200gm gula halus3 biji telur1/2 cawan santan1/2 cawan kelapa kerin… Read More...
  • Kek BatikBahan-bahan:1 bungkus (350g) biskut marieSetengah buku butter2 biji telur1 cwn serbuk koko1/2 cwn mi… Read More...
  • Kek Marble TrioBahan-bahan:( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )300 g mentega, pada suhu bilik280 g tepung halus (tepung gan… Read More...
  • Kek PisangBahan-bahan:8 biji pisang emas2 biji telur2 sudu soda berkabonat2 sudu tepung gandum1 cawan minyak m… Read More...

0 Response to "Kek Pelangi"

Post a Comment

wdcfawqafwef