Bahan-bahan:
3 kilo siput sedut
30 biji cili api
1 inci kunyit basah
1 inci halia
7 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 batang serai
2 biji kelapa (ambil santan sahaja)
Garam secukup rasa
3 keping asam keping
Minyak masak dlm anggaran 10 sudu besar
Cara menyediakan:
1. Siput hendaklah dipotong bahagian ekornya jangan terlalu pendek.
2. Tumbuk kunyit basah dengan sedikit garam, cili api, halia, bawang merah dan bawang putih tumbuk hingga lumat. Kemudian ketukkan serai.
3. Setelah kesemua bahan tdi telah lumat. Panaskan periuk dgn minyak masak.
4. Masukkan bahan yang telah ditumbuk lumat tadi, tumis hingga naik bau. Masukkan serai tadi kemudian kacau hingga sebati, masukkan garam secukup rasa dan 2 keping asam keping. Kacau hingga bahan2 itu sebati.
5. Masukkan siput yang telah dibersihkan tadi, masukkan sedikit santan kacau lagi.
6. Kemudian masukkan kesemua santan kacau hingga santan dan siput masak.
7. Biarkan kuah tadi mendidih dan sedia untuk dimakan.
0 Response to "Masak Lemak Siput Sedut"
Post a Comment