KUIH CARA MANIS
Bahan-Bahan A: (Digaul dlm mangkuk dulu kemudian diblender)
1 cawan tepung gamdum
1/2 cawan santan pekat
1 biji telur
3 sudu makan minyak masak
1 1/2 cawan air daun pandan (dari 4 helai daun pandan yg dikisar dan ditapis)
Sedikit garam
Pewarna hijau
Bahan B: (Untuk Inti)
Gula pasir - lebih kurang 1/3 sudu teh bagi setiap kuih cara
Bahan C: (Untuk sapuan pada dasar loyang)
1 helai daun pandan - diikat dan dikoyak-koyakkan.
Sedikit minyak masak
Cara-caranya:
- Blend semua bahan A.
- Panaskan loyang. Guna api yang paling perlahan.
- Sapu dasar loyang dengan minyak. Pastikan tiada minyak yang bertakung pada dasar loyang.
- Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 3/4 penuh. (Jangan penuh-penuh sangat)
- Bila dasar adunan dah nampak masak, masukkan gula pasir.
- Tutup loyang dengan penutup periuk. Biarkan kuih cara masak sepenuhnya ( tiada lagi cecair tepung di atasnya).
- Keluarkan kuih cara dari loyang. Pasang-pasangkan.
- Ulang langkah 3 - 7 hingga adunan habis.
- Hidangkan.
0 Response to "KUIH CARA MANIS"
Post a Comment