Kuih Seri Ayu


Bahan A:

1 biji kelapa parut putih
sedikit garam
1 sudu besar tepung sagu/ubi

Bahan B:
3 cawan tepung gandum(ayak)
1 sudu besar ovellette
2 cawan gula pasir
4 biji telur gred A
2 cawan santan pekat
sedikit pewarna hijau & perisa pandan
ataupun boleh gunakan air daun pandan dan dibancuh dgn santan kotak

Cara membuatnya:

1.Gaulkan kesemua bahan A (kelapa+garam+tepung sagu)- ketepikan
2. Pukul telur dengan gula hingga kembang.Gunakan kelajuan tinggi.Masukkan ovellette, pewarna hijau, perisa pandan dan tepung gandum.Gaul guna senduk.
3.Masukkan santan pekat dan gaul hingga sebati. Panaskan pengukus.
4.Susun acuan dlm pengukus.Sapu acuan dgn majerin/minyak (supaya tak melekat)
    Isi acuan dengan kelapa putih (jgn terlalu sedikit).Tekan padat menggunakan hujung jari.(kukus 2 minit)
5. Isikan adunan kuih.Kukus lagi selama 10 minit.
6. Apabila masak...keluarkan dari acuan.Sudah siap untuk dimakan


Related Posts :

  • Biskut SemperitBahan-bahan:¾ cawan mentega1 cawan tepung gandumSedikit esen vanila2 cawan tepung kastard½ cawan gul… Read More...
  • Biskut SampritBahan-bahan:1 cawan mentega¾ cawan gula halus1 biji telur1 camca teh vanilaSecubit garamSatukan: 1 ½… Read More...
  • Popia BasahBAHAN-BAHAN:• 1 biji Sengkuang (dipotong halus)• 1 batang Lobak Merah (dipotong halus)• 1 jambak Dau… Read More...
  • Kuih Lapis KokoBahan-bahan:1/2 kg tepung gandum 1 biji santan kelapa serbuk koko 1 sudu kecil pewarna kun… Read More...
  • Talam LabuBahan Lapisan Bawah:100 gm labu - potong dadu dan kukus 2 minit3/4 cawan gula1 cawan santan pekat3/4… Read More...

0 Response to "Kuih Seri Ayu"

Post a Comment

wdcfawqafwef