Bahan-Bahannya:
Segenggam ikan bilis
10-15 biji cili padi kampung
3 biji cili merah-di potong-potong sebelum digoreng
1 biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci belacan
Minyak untuk menggoreng
Garam & sedikit gula
Limau kasturi -ikut suka
Cara-caranya:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan toskan.
- Goreng seketika bawang merah dan putih bersama belacan, angkat dan toskan.
- Kemudian goreng cili padi dan cili merah tadi. Pastikan anda menutup kuali, kalau tidak cili padi akan meletup-letup.
- Tumbuk kesemuanya kecuali ikan bilis hingga lumat.
- Masukkan ikan bilis goreng dan tumbuk kasar-kasar sahaja.
- Perahkan limau kasturi mengikut citarasa anda.
0 Response to "SAMBAL TOTOK JAWA"
Post a Comment