Lepat Pisang

Bahan-bahan:
10 biji pisang emas
300 g tepung gandum
1/2 cawan pati santan
250 g gula melaka
3 cawan air
Daun pisang
1/2 biji kelapa parut

Cara membuatnya:
Kisar pisang jangan terlalu halus.
Masukkan tepung dan pati santan.
Masak gula bersama air hingga mendidih, tapis dan sejukkan.
Tuangkan air gula ke dalam adunan pisang tadi dan kacau hingga sebati.
Sediakan daun pisang 6 cm x 6 cm setiap satu.
Letakkan sesudu sedang adunan pisang dan masukkan kelapa parut di dalamnya,
tutup dengan sedikit adunan pisang lagi.
Bungkus dengan cermat dan kukus selama 20 minit.

Related Posts :

  • Kuih Lapis KokoBahan-bahan:1/2 kg tepung gandum 1 biji santan kelapa serbuk koko 1 sudu kecil pewarna kun… Read More...
  • Talam LabuBahan Lapisan Bawah:100 gm labu - potong dadu dan kukus 2 minit3/4 cawan gula1 cawan santan pekat3/4… Read More...
  • Biskut SemperitBahan-bahan:¾ cawan mentega1 cawan tepung gandumSedikit esen vanila2 cawan tepung kastard½ cawan gul… Read More...
  • Koleh KacangBahan-bahan:1 kg tepung kacang hijau200 gm gula merah200 gm gula pasir500 ml santan pekatCara membua… Read More...
  • Biskut SampritBahan-bahan:1 cawan mentega¾ cawan gula halus1 biji telur1 camca teh vanilaSecubit garamSatukan: 1 ½… Read More...

0 Response to "Lepat Pisang"

Post a Comment

wdcfawqafwef