RANGKA AYAM GORENG

HA! Rangka Ayam Goreng ni selalu kita jumpa di pasar-pasar malam.. Harganya berbeza-beza.. ada yang RM3.50 satu, malah ada juga yang berharga RM5.00 satu..
Apa kata kita buat sendiri.. ermmm.. puas makan kan?
Ok.. Jom! kita semak cara-caranya...

RANGKA AYAM GORENG
Bahan-bahannya:
4 rangka ayam
2 sudu teh garam
2 sudu makan rempah kari daging
2 biji telur
2 senduk (saya guna senduk nasi) tepung jagung
2 senduk tepung beras

Cara-caranya:

  • Cuci rangka ayam. Taburkan garam dan ratakan keseluruh ayam.
  • Masukkan serbuk kari daging dan gaul rata. (perapkan dalam peti ais selama 5 jam).


  •  Pecahkan telur dalam pinggan. (Gunakan bekas besar supaya mudah nak salut pada ayam). Kacau dengan garfu hingga rata.
  • Campurkan kedua-dua tepung dan gaul rata. (Juga gunakan bekas yang besar yang muat dimasukkan ayam)
  • Celupkan rangka ayam ke dalam telur.
  • Masukkan ayam ke dalam bekas tepung dan salut dengan tepung hingga rata.
  • Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Goreng tenggelam ayam yang sudah disalut tepung tadi hingga masak. (Gunakan api yang sederhana sahaja)
  • Sejatkan minyak pada ayam goreng. 
  • Hidangkan. Enak dimakan bersama-sama dengan sos cili atau sos tomato.


0 Response to "RANGKA AYAM GORENG"

Post a Comment

wdcfawqafwef