Bahan-bahannya:
3 ketul jagung - hiris biji jagung dari empulurnya
1 mangkuk santan pekat
gula melaka secukupnya- cincang kecil-kecil
2 sudu teh garam
2 helai daun pandan - disimpulkan
1 mangkuk air
Bahan untuk tepung caca:
1 senduk tepung pulut
secubit garam
air secukupnya
Pewarma makanan biru, hijau, kuning dan merah
Cara membuat tepung caca:
- Campurkan semua bahan untuk tepung caca, masukkan air sedikit demi sedikit.
- Uli tepung hingga membentuk doh yang bersih (tak melekat di tangan dan di besen)
- Bahagi adunan kepada empat bahagian dan warnakan.
- Gentel tepung kecil-kecil dan memanjang.
Cara membuat bubur:
- Didihkan semangkuk air. Masukkan daun pandan dan biji jagung. Biarkan hingga jagung masak.
- Masukkan gentelan tepung caca. Biar hingga tepung terapung.
- Masukkan gula melaka. Masak hingga gula larut.
- Masukkan santan pekat dan garam. Masak hingga mendidih.
- Rasa lemak manisnya.
- Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
0 Response to "BUBUR JAGUNG BUBUR CACA"
Post a Comment