CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG

CUCUR JAGUNG/JEMPUT-JEMPUT JAGUNG
Bahan-bahannya:
2 cawan biji jagung - dihiris dari empulurnya
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu teh garam
2 sudu makan gula
2 sudu makan cili kering kisar (pilihan)
1 biji telur
2 cawan air

Cara-caranya:

  1. Masukkan air, telur, garam, gula dan cili kisar ke dalam blender dan kisar hingga telur kembang.
  2. Masukkan jagung dan tepung ke dalam besen.
  3. Masukkan bahan kisar ke dalam besen yang mengandungi tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sebati dan dapat kepekatan yang sesuai. (Kalau terlalu pekat, boleh tambah sedikit air).
  4. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali.
  5. Jemputkan adunan tepung ke dalam kuali dan masak hingga kekuningan. 
  6. Ulang langkah 5 hingga adunan tepung habis.
  7. Hidangkan.


Related Posts :

  • PUDING ROTI PELANGIPUDING ROTI PELANGIBahan2nya:5 keping roti gardenia1 tin susu cair5 sudu makan susu pekat1 sudu teh … Read More...
  • DONUTDONUT1kg tepung gandum (boleh dpt lebih kurang 60 biji donut saiz M)1 pkt yis segera mauripan (11g)3… Read More...
  • KUIH LAPISKUIH LAPISRESEPI:Bahan-bahan (loyang 8 inci)Bahan A2 cwn tepung beras1 cwn tepung gandum2 sudu besar… Read More...
  • PUTERI AYUPUTERI AYUBahan:2 cwn tepung gndum1 sdt baking powder1 1/2 cwn santan / susu cair3 biji telur1 sdt o… Read More...
  • KEBAB SPECIALKEBAB SPECIALBahan-bahannya"2 roti gardenia digelek sekali hingga nipisGuna penutup balang kuih… Read More...

0 Response to "CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG"

Post a Comment

wdcfawqafwef