Bahan A:
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera (mauripan)
1 sudu teh gula
3 sudu makan air suam
Bahan B:
240 gram labu kuning - direbus hingga empuk
150 gram gula
1 biji telur
150 ml santan pekat
Bahan C: (Diayak Bersama)
200 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Bahan D: (digaul rata dan dikukus sebentar)
Sesenduk kelapa parut (ambil putihnya sahaja)
Sedikit garam
Cara-caranya:
- Campur Bahan A di dalam mangkuk kecil. Kacau sebati dan biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
- Campur semua Bahan B di dalam blender. Kisar halus dan tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
- Masukkan Bahan C ke dalam mangkuk adunan sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
- Masukkan Bahan A ke dalam mangkuk adunan dan dikacau hingga rata. Tutup mangkuk adunan. Perapkan selama 1 jam.
- Didihkan air kukusan. Balut tudung kukus.
- Tuang adunan apam ke dalam acuan atau loyang yang sudah dioles dengan sedikit minyak masak.
- Kukus hingga masak.(selama 15 - 20 minit)
- Hidangkan bersama-sama kelapa parut tadi.
0 Response to "APAM LABU"
Post a Comment