Ikan Sembilang Kuah Lada

Bahan-bahan :
1/2 kg ikan sembilang
1 sudu teh garam
Minyak untuk menumis
10 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh serbuk kunyit
4 sudu besar kerisik
1 sudu besar Asam Jawa Adabi
375 ml air
Garam secukup rasa

Cara Memasak :
1.Gaulkan ikan dengan garam dan perapkan selama 5 minit.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan giling sehingga wangi.

   Masukkan kerisik dan goreng selama 2 minit di atas api yang sederhana.
3.Masukkan daging dan goreng selama beberapa minit.
4.Masukkan asam jawa dan air. Biar mendidih.
5.Masukkan ikan dan renehkan selama 8 hingga 10 minit.
6.Masukkan garam secukup rasa

0 Response to "Ikan Sembilang Kuah Lada"

Post a Comment

wdcfawqafwef