Rendang Kerang





Bahan-bahan :
2 kg kerang | dibuang kulitnya
2 paket Santan Segera Adabi | dibancuh dengan 2 cawan air suam
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar minyak masak
Garam, gula dan Serbuk Perasa MSG Adabi secukupnya

Dikisar
10 tangkai cili kering   
6 biji bawang merah  
4 ulas bawang putih      
1 sm halia 
1 sm lengkuas
3 batang serai dititik 

Dimayang halus
1 helai daun kunyit 

Cara Memasak :
1.Panaskan minyak dalam periuk.
2.Tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Kacau rata hingga pecah minyak.
3.Masukkan pula santan dan serai, masak di atas api sederhana hingga kuah pekat.
4.Seterusnya masukkan kerang rebus, kerisik, garam, gula dan perasa secukupnya.
5.Kecilkan api dan terus kacau rendang hingga kuahnya kering.
6.Sebelum angkat, taburkan daun kunyit, kacau rata sebelum diangkat.

Related Posts :

  • Murtabak SegeraBahan-Bahan:100 g daging cincang2 biji ubi kentang1 sudu setengah rempah kari1/2 biji bawang besar1 … Read More...
  • Kambing Sos RosemaryBahan-bahan:500 gm daging kambing (Lamb Shoulder)1/2 liter pati lembu10 gm daun rosemary2 ulas bawan… Read More...
  • Nasi Minyak KismisBahan-bahan:700 gram beras100 gram bawang besar dihiris50 gram halia dihiris50 gram bawang putih dih… Read More...
  • Mee HailamBahan-bahan:½ kilo mee kuning3 ulas bawang putih, ditumbuk3 sudu besar minyak masak2 sudu besar tepu… Read More...
  • CakoiBahan-bahan:1 cawan air2 cawan tepung roti¼ sudu kecil instant yeast1 sudu kecil gula1 sudu kecil ga… Read More...

0 Response to "Rendang Kerang"

Post a Comment

wdcfawqafwef