CHOCOLATE LAVA
Bahan-bahannya:
2 cawan dark chocolate yang dicincang - saya guna chocolate compound
12 sudu besar mentega cair
4 biji telur
6 sudu besar gula halus
6 sudu besar tepung - saya guna tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
Secubit garam
Cara-caranya:
- Griskan acuan cupcake dan taburkan dengan sedikit gula halus. Ketepikan.
- Panaskan oven pada suhu 160'C selama 10 minit. Masukkan mentega yang telah dicincang. Biarkan sehingga mentega cair.
- Campurkan mentega cair dengan dark chocolate dan cairkan dengan menggunakan kaedah double-boiled. Apabila chocolate telah cair, alihkan dari api dan masukkan serbuk coklat. Kacau hingga rata. Ketepikan.
- Pukul telur dan gula selama 3 minit menggunakan kelajuan medium.
- Masukkan adunan chocolate tadi.
- Masukkan pula tepung dan secubit garam, Gaul sebati.
- Masukkan ke dalam acuan yang telah digriskan .
- Masukkan ke dalam freezer selama 5 minit.
- Setelah cukup 5 minit, keluarkan dan terus bakar di dalam oven selama 11 minit. Kek ini tidak boleh dibakar melebihi 15 minit.
- Keluarkan dari oven, biarkan selama 3 minit dan bolehlah dinikmati.
0 Response to "CHOCOLATE LAVA"
Post a Comment