Bahan-bahannya:
1 cawan kacang dal - dicuci dan direbus hingga kacang empuk dan pecah-pecah sedikit (Jangan sampai kacang hancur sangat ye. Ada biji2 nya tu yang sedap)
7 biji buah tomato - dibelah dua. (Pilih buah tomato yang mengkal dan jgn ranum sgt)
2 tangkai daun kari
1 sudu makan biji sawi
5 biji cili kering - dicuci dan dipontong2 pendek 1/2 cm
Bahan tumbuk lumat:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara masak:
- Panaskan sedikit minyak. Tumis biji sawi dan daun kari.
- Masukkan bahan tumbuk dan cili kering potong. Tumis hingga bawang kekuningan dan wangi.
- Masukkan kacang dal yang telah direbus tadi.
- Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Gaul rata.
- Masukkan buah tomato. Gaul rata. Tudung periuk dan sesekali kacau dengan senduk hingga tomato layu dan agak berair. (Tak perlu masukkan air kerana tomato sendiri sudah berair).
- Siap untuk dihidangkan.
0 Response to "DALCA TOMATO"
Post a Comment