Resepi Ramadhan dari Chef Ismail.
Kredit: Restoran Rebung,Bangsar,Kuala Lumpur.
Jom kita tengok resepi air asam yg menambah selera.
Bahan-bahan
Dikisar halus-halus
Cili merah
3 tangkai
Cili padi
6 tangkai
Belacan serbuk
1 sudu besar
Dihiri nipis-nipis
3 tangkai
Cili padi
6 tangkai
Belacan serbuk
1 sudu besar
Dihiri nipis-nipis
Bawang besar
1 biji, dikupas
Bunga kantan
1 kuntum
Daun kesum
4 tangkai
Tomato
2 biji
Perasa
1 biji, dikupas
Bunga kantan
1 kuntum
Daun kesum
4 tangkai
Tomato
2 biji
Perasa
Asam jawa
250g, diramas dengan 6 sudu besar air dan diperah airnya
250g, diramas dengan 6 sudu besar air dan diperah airnya
Air limau nipis
125ml
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya :
125ml
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya :
Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam mangkuk dan tambah air asam jawa dan air lima nipis. Kacau biar rata.
Masukkan bahan-bahan yang dihiris, kacau dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Masukkan bahan-bahan yang dihiris, kacau dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
0 Response to "Ikan Bakar Air Asam"
Post a Comment