Bahan-Bahannya:
1 cawan tepung pulut
3/4 cawan air bercampur sedikit garam
1 kotak kecil santan pekat
secubit garam
gula pasir secukupnya
Daun pisang
Loyang
Cara-caranya:
- Didihkan air untuk mengukus.
- Sementara itu lapikkan loyang dengan daun pisang.
- Masukkan air bercampur garam sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut sambil diuli hingga adunan tidak lekat di tangan dan besen menjadi bersih.
- Saya bahagikan kepada dua bahagian, Sebahagian dicampur dengan warna kuning dan diuli lagi hingga warnanya rata. Sebahagian lagi dicampur dengan warna pink dan diuli hingga warna rata.
- Gentelkan bulat-bulat sebesar buah melaka, ditekan tengahnya supaya membentuk lekuk. Susun di atas daun pisang di dalam loyang.
- Ulang langkah 5 hingga habis.
- Masukkan gula ke dalam lubang kuih secukupnya.
- Masukkan secubit garam ke dalam santan pekat. Kacau hingga garam larut.
- Tuangkan secara berhati-hati ke dalam loyang. Pastikan santan tidak termasuk ke dalam lubang berisi gula pasir tu.
- Masukkan ke dalam pengukus. Kukus selama 20 minit. (Bila masak, gula pasir akan cair. Jadi kuih ini adalah gabungan rasa manis, lemak dan masin)
- Hidangkan.
0 Response to "KUIH LESUNG BATU "
Post a Comment