Bahan-bahannya:
3 cawan tepung gandum
1 sd makan marjerin
1 biji telur
1 sd makan susu pekat
1 sd makan gula kastor
secubit garam
1 1/2 sd teh yis mauripan
100 ml air
Cara membuat:
- Campurkan semua bahan kecuali marjerin hingga sebati.
- Masukkan marjerin . Uli hingga membentuk doh yang licin.
- Bulat-bulatkan doh sebesar bola pingpong.
- Gelek dengan rolling pin hingga leper. (Sambil gelek tu, taburkan tepung yang banyak supaya tidak melekat)
- Rehatkan sebentar supaya roti sedikit mengembang.
- Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Masukkan roti dan siram-siramkan minyak pada atas roti menggunakan sudip supaya roti mengelembung, menggunakan api yang perlahan atau sederhana.
- Goreng hingga roti agak kekuningan, angkat dan sedia dihidangkan bersama kari ayam atau kari daging atau kuah sardin...
0 Response to "ROTI ARAB"
Post a Comment