Daging Salai ala Wellington bersama Krim Lemak Cili Padi dan Compote Berry Merah
Resepi Masterchef2:Daging Salai ala Wellington bersama Krim Lemak Cili Padi dan Compote Berry Merah - Dato’ Fazley
Bahan-bahan Daging Salai:
300g-400g Beef Tenderloin
Puff pastry 1 piece
8 keping cendawan butang putih
2 ulas bawang putih
15 biji bawang merah
1 cawan santan
2 batang serai
Kunyit
Cili padi
2 sudu serbuk kunyit
2 ulas asam keping
1 sudu asam jawa
Gula dan Garam secukup rasa
Bahan-bahan Nasi Pesto:
1 gugus berry merah
Kacang buncis
lobak merah kecil
Cara-cara penyediaan Daging Salai:
1. Daging disalut dgn serbuk kunyit dan garam kemudian disalai diatas api tanpa menggunakan minyak sehingga ada lapisan kehitam-hitaman di bahagian luar.
2. Cendawan, bawang putih, bawang merah dipotong dadu. Kemudian sauté bersama minyak zaitun dan mentega. Masukkan juga hirisan serai. Gaul hingga sekata.
3. Sementara bahan tadi disejukkan, hiris daging salai tadi menjadi sederhana halus.
4. Uli puff pastry sehingga mencapai kenipisan yang sesuai. Susun daging salai tadi dan gulung, dan diselang seli dengan cendawan yg telah di sauté tadi. Ulang hingga selesai pastry tersebut untuk menutupi keseluruhan bahan.
5. Bakar di dalam ketuhar selama 15 min, 150-160 darjah selsius.
0 Response to "Daging Salai ala Wellington bersama Krim Lemak Cili Padi dan Compote Berry Merah "
Post a Comment