Bahan-bahan:
Swiss roll
1 tin fruit cocktail
1 kotak Kristal Jelly
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad
Yogurt atau whipping cream.
1 tin fruit cocktail
1 kotak Kristal Jelly
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad
Yogurt atau whipping cream.
Cara-cara membuatnya:
Lapisan 1 = Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan.Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu.
Lapisan 2 = 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sesambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air - tepikan dulu).
Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung custard tadi, kacau hingga menjadi likat.Tuang diatas lapisan 1 tadi.
Lapisan 3 = Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2.Ketepikan sekejap.
Lapisan 4 = Masak air panas (ikut sukatan pada kotak jelly), hingga mendidih.Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3.
Lapisan 5 = Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream (dipukul dulu hingga gebu) ke atasnya.
Sejukkan dahulu sebelum dihidangkan.Selamat mencuba!
Lapisan 4 = Masak air panas (ikut sukatan pada kotak jelly), hingga mendidih.Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3.
Lapisan 5 = Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream (dipukul dulu hingga gebu) ke atasnya.
Sejukkan dahulu sebelum dihidangkan.Selamat mencuba!
0 Response to "Resepi Puding Trifle"
Post a Comment