Bahan-Bahannya: (untuk 7 - 8 orang)
1/2 bungkus bihun - dicelur hingga lembut dan disejatkan
1 bungkus mee kuning - dicuci 3 kali, dicelur sebentar aje dan disejatkan
50 sen taugeh
1/4 buku kobis - dihiris halus
Daun sup - diracik halus
Daun bawang - diracik halus
3sudu makan lada sulah/lada putih biji - dikisar kering hingga halus
Bahan Untuk Kuah:
1 kilo tulang lembu
1 bungkus rempah sup tulang ADABI
1 bungkus rempah sup bunjut ADABI
2 batang serai - dititik
2 helai daun salam (ini kalau ada. Saya gantikan dgn daun bay kering)
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
5 biji buah keras
1 inci halia
2 sudu teh serbuk lada sulah (ambil dari yang dikisar di atas)
Garam
Serbuk perasa
500 g daging cincang
3 biji bawang merah - diracik halus
2 ulas bawang putih - diracik halus
50 g tepung ubi/ tepung jagung
1 biji putih telur
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit garam
Cara-caranya:
- Gaulkan semua bahan untuk bebola hingga sebati.
- Bulat-bulatkan adunan daging hingga habis.
- Simpan lebih kurang sejam dalam peti ais.
- Rebus tulang lembu, rempah sup tulang dan rempah sup bunjut hingga dagung pada tulang empuk.
- Tumbuk lumat halia, buah keras, bawang merah dan bawang putih.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk dan serbuk lada sulah hingga wangi.
- Masukkan ke dalam periuk sup dan teruskan merebus hingga mendidih.
- Masukkan bebola daging tadi. Biarkan masak hingga bebola daging timbul.
- Masukkan garam dan serbuk perasa.
- Masukkan sedikit daun sup dan daun bawang.
- Tutup api dan hidangkan
25 biji cili api
2 - 3 ulas bawang putih
Kicap pekat manis
Cara Memasak:
- Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan semua cili dan bawang putih. Tutup segera kuali anda.
- Bila sudah tiada lagi letupan dalam kuali, alihkan tudung kuali dan kacau cili supaya masak rata.
- Bila semua cili dah layu, angkat dan ke tepikan. (Ada petua supaya dipatahkan sikit cili tu sebelum digoreng supaya tidak meletop tapi saya kadang-kadang tu malas. Tutup ajelah kuali tu dengan tudung periuk. hahaha...)
- Masukkan cili goreng tadi ke dalam lesung dan tumbuk hingga lumat.
- Masukkan cili tumbuk ke dalam mangkuk dan curahkan kicap manis. Kacau rata.
- Sedia untuk dihidangkan.
0 Response to "BAKSO"
Post a Comment