Bahan-bahannya: (Loyang 7 inci)
1 cawan tepung beras
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 cawan santan
1/2 cawan gula
1/4 sudu teh garam
pewarna merah
Langkah-langkahnya:
- Didihkan air dalam periuk kukus.
- Sementara itu, balut loyang dengan kertas aluminium.
- Masukkan 1 sudu teh minyak masak ke dalam loyang dan oles rata. Tujuannya supaya kuih tidak melekat.
- Masukkan semua bahan kecuali pewarna merah ke dalam mangkuk dan kacau rata.
- Kemudian masukkan adunan ke dalam blender dan kisar hingga adunan sebati. Tujuan dikisar supaya tepung tidak bergentel.
- Bahagi dua adunan tepung tadi.
- Satu bahagian dimasukkan pewarna merah. Kacau rata.
- Masukkan loyang ke dalam pengukus. Masukkan 1 senduk sayur adunan berwarna putih. Ratakan. Masak selama 2 minit.
- Masukkan pula 1 senduk sayur adunan merah. Ratakan. Masak selama 2 minit.
- Buatlah selapis demi selapis hingga adunan tepung habis.
- Lapisan terakhir dimasak selama 20 minit.
- Keluarkan loyang dari periuk kukus dan sejukkan, baru dipotong dan dihidangkan.
0 Response to "KUIH LAPIS TRADISIONAL"
Post a Comment