Bahan-Bahannya:
1/2 bungkus bihun - dicelur hingga lembut dan disejatkan.
Bahan untuk kuah tomyam:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
3 sudu makan pes tomyam
2 biji bawang besar - dipotong dadu
2 batang serai - dititik
1 inci lengkuas - dihiris nipis
1 biji karot - dipotong 1 inci dan dibelah dua
1 batang seleri - dihiris serong
2 biji tomato - dipotong dadu
5 biji cili api - dititk
3 cawan air
3 sudu makan nampla (sos ikan)
1 sudu teh garam
1 biji limau nipis
3 helai daun limau purut
2 pokok daun sup
Cara-caranya:
- Didihkan 3 cawan air.
- Masukkan bawang besar,serai dan lengkuas. Biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan ayam dan karot. Biarkan hingga mendidih.
- Maukkan pes tomyam, nampla, garam dan sedikit serbuk perasa.
- Masukkan cili api, tomato, batang seleri, jus limau nipis dan daun limau purut. Biarkan sebentar.
- Akhir sekali masukkan daun sup.Kacau rata dan tutup api.
- Masukkan sedikit bihun ke dalam mangkuk dan masukkan kuah tomyam.
- Hidangkan.
0 Response to "BIHUN TOMYAM"
Post a Comment