AYAM MASAK KICAP
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - cuci bersih dan gaulkan dengan garam kunyit dan goreng hingga masak.
4 sudu makan cili kisar
Kicap pekat secukupnya (dalam 4 - 5 sudu makan)
1 biji bawang besar - di mayang bulat
1 biji cili merah - dipotong memanjang dan dibuang bijinya
1 keping asam gelugor
1 cawan air - kalau nak berkuah, bolehla lebihkan air
Bahan tumbuk lumat:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar - saiz sederhana
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga terbit minyak dan agak garing.
- Masukkan kicap secukupnya, air, asam gelugor dan sedikit serbuk perasa. (Jika gunakan kicap pekat masin, tak perlu masukkan garam tapi jika guna kicap pekat manis, masukkanlah garam secukup rasa)
- Bila dah mendidih, masukkan bawang besar mayang, cili besar dan ayam goreng. Gaul sekata hingga kuah menyaluti ayam dan bawang besar layu. Bolehlah diangkat dan dihidangkan... Tarrrraaaaa...
0 Response to "AYAM MASAK KICAP"
Post a Comment