Bahan-bahannya:
1/2 bungkus bihun - direndam hingga lembut dan toskan.
1 cawan udang basah - dibuang kulit (supaya mudah makan lah..
1 keping dada ayam - dihiris nipis-nipis
1 keping fish cake - hiris nipis
1 sudu kecil serbuk lada hitam - saya guna yang kasar (kalau nak yg tumbuk sendiri pun boleh)
1 cawan taugeh - (saya tak boh sebab tak suka)
1 batang karot - parut kasar
2 sudu makan sos tiram
2 biji telur
1 cawan air
Garam
Serbuk perasa
Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1 sudu makan udang kering
Cara memasak:
- Panaskan sedikit minyak, masukkan telur dan goreng hancur hingga masak. Angkat dan ke tepikan.
- Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan udang, ayam dan fish cake. Goreng sebentar, Masukkan air.
- Masukkan serbuk lada hitam, sos tiram, garam dan serbuk perasa.
- Masukkan bihun, taugeh dan karot. Gaul sebati dan bihun masak.
- Masukkan telur hancur tadi, gaul rata, tutup api dan masukkan ke dalam pinggan hidang.
- Taburkan bawang goreng, cili merah, daun bawang dan daun sup. Juga hirisan limau kasturi.
- Jika suka pedas, boleh juga dinikmati bersama cili hiris-kicap.
0 Response to "BIHUN GORENG SINGAPORE"
Post a Comment