Bahan-bahannya:
600g daging tetel
1 cawan santan
3 genggam kacang dal - rebus hingga empuk
2 biji cili hijau - potong 1 inci
3 biji kentang - belah 4
1 biji karot- potong mancis
6 biji kacang panjang - potong 1 1/2 inci
2 biji terung bulat - belah 6
2 biji tomato - belah 4
4 sudu makan rempah kari daging
1 bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
Bahan tumbuk:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara memasak:
- Tumis bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
- Masukkan bahan tumbuk. tumis hingga wangi.
- Masukkan rempah kari daging, daun kari, cili hijau dan sedikit air. Tumis hingga rempah masak dan terbit minyak.
- Masukkan daging tetel. Tumis sebentar dan masukkan kacang dal, santan dan sedikitt air. Masak hingga daging empuk.
- Masukkan kentang dan semua sayur-sayuran. Masak hingga kentang empuk. Masukkan garam dan serbuk perasa. Siap.
0 Response to "DALCA TETEL"
Post a Comment