Thursday, June 18, 2009
Resepi Ayam
Ayam Percik
Bahan-bahan:
1 seekor ayam yang dipotong 4
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bwg besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
1/2 camca kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras
sedikit air asam jawa@asam keping
cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara membuatnya:
1). Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
2). Masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
3). Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
4). Bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
5). Hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2
0 Response to "Ayam Percik"
Post a Comment