Bahan-bahan ( untuk 3 loaf tin )
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan milo
1 suduteh serbuk kopi
1 cawan air panas
1 tin susu pekat manis
1 tin susu sejat (bukan susu cair)
250g mentega
1 1/2 paket biskut Marie (berperisa biasa atau kopi atau kedua-duanya sekali)
1 1/2 cawan nestum
Cara-cara membuatnya :-
1). Cairkan mentega dalam periuk. Jangan biarkannya bertukar warna ke coklat atau terbakar. Padamkan api.
2). Masukkan serbuk koko, milo, kopi, air panas, susu pekat manis dan susu sejat. Gaul sehingga sebati.
3). Campurkan nestum dan buka api sehingga ia mendidih.
4). Biarkan ia menyejuk. Sementara itu, patah-patahkan biskut marie menjadi kepingan besar.
5). Masukkan biskut marie ke dlm campuran di atas dan gaul. Tapi jangan terlalu kuat sampai biskut tu pecah-pecah.
6). Lapik tin dengan plastic (clingfilm) dan masukkan campuran tadi kedalamnya. Mampatkan dengan sudu.
7). Letakkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama beberapa jam. Lagi lama lagi bagus. Setelah ia mengeras, potong dan hidangkan
Tuesday, June 16, 2009
Resepi Kek
0 Response to "Kek Batik Sarawak"
Post a Comment