1 kilo tepung gandum
1 paket yeast ( jenama Mauripan)
1 1/2 mug air suam
1 sudu kecil gula
5 sudu besar planta
1 sudu besar kentang lecek
gula halus/gula icing
Cara-cara membuatnya :-1). Bancuh yis dengan air suam dan gula.1 paket yeast ( jenama Mauripan)
1 1/2 mug air suam
1 sudu kecil gula
5 sudu besar planta
1 sudu besar kentang lecek
gula halus/gula icing
2). Kacau sampai berbuih dan ketepikan sebentar hingga yis mengembang
3). Gaul tepung, susu tepung, dan planta hingga berderai (jadi ala-ala breadcrumbs)
4). Masukkan bancuhan yis tadi.
5). Gaul / uli hingga sebati. Mula-mula adunan akan melekat skit kat tangan,tapi teruskan menguli hingga dah tak melekat lagi.
6). Biarkan doh naik sebentar baru canai untuk diterap guna acuan donut.
7). Biar naik lagi,kemudian baru goreng.
8). Bila warna donut tu cantik, perang skit, baru angkat dan toskan minyak.
9). Gaul dengan gula atau tuang coklat.
Gambar sumber carian dari internet.Credit to owner's picture.
0 Response to "Donat Gebu"
Post a Comment