Dorayaki







Bahan-bahan ( 10 biji )
100gm tepung kek atau tepung gandum
½ sudu kecil baking soda
60gm gula halus
2 sudu besar madu
2 biji telur
½ sudu besar minyak masak
½ sudu kecil esen vanilla
Inti:1½ cawan kacang merah yg manis

Cara-cara
1.Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang.
2.Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
3.Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur.
Kacau adunan secara kaup balik.
Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat.
4.Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil,
masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4".
5.Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang,
masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak.
Ulang sampai habis (20 keping).
6.Letak 1 sudu besar kacang merah ditengah sekeping pan-cake,
tutup dgn satu keping pan-cake.
Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah.

Related Posts :

  • Talam LabuBahan Lapisan Bawah:100 gm labu - potong dadu dan kukus 2 minit3/4 cawan gula1 cawan santan pekat3/4… Read More...
  • Biskut SampritBahan-bahan:1 cawan mentega¾ cawan gula halus1 biji telur1 camca teh vanilaSecubit garamSatukan: 1 ½… Read More...
  • Biskut SemperitBahan-bahan:¾ cawan mentega1 cawan tepung gandumSedikit esen vanila2 cawan tepung kastard½ cawan gul… Read More...
  • Kuih KetayapBahan-bahan:2 cawan tepung1 biji telurSedikit garam1 cawan air1 cawan air daun pandanSedikit pewrna … Read More...
  • Popia BasahBAHAN-BAHAN:• 1 biji Sengkuang (dipotong halus)• 1 batang Lobak Merah (dipotong halus)• 1 jambak Dau… Read More...

0 Response to "Dorayaki"

Post a Comment

wdcfawqafwef