Laksam


















Bahan-bahan:
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

Bahan kuah:
Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula


Bahan ulam:
timun
kacang panjang
taugeh
daun kesum(dipotong halus)


Cili:
cili merah
belacan
garam
limau


Cara-cara membuatnya:--Cara buat laksam:
1)Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat.
Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
2)Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

Untuk kuah:
1)kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

Untuk cili:
1)Cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

0 Response to "Laksam"

Post a Comment

wdcfawqafwef