Bahan A:
18 ulas bawnag merah
6 ulas bawang putih
3 batang serai (dihiris halus)
5 daun limau (dihiris)
6 biji buah keras (dicincang)
5 cm halia (dicincang)
8 cm kunyit (dicincang)
8 cm cekur (dicincang)
1 sudu lada hitam (ditumbuk halus)
garam secukup rasa
3 sudu besar minyak
Bahan B:
Seekor ayam
daun pisang secukupnya utk membalut
kertas timah atau kertas minyak secukupnya utk membalut ayam.
Cara memasak:
1.Masukkan bahan A ke dalam mangkuk besar dan sebatikan semua bahan
2.Sapu campuran tadi di seluruh kulit ayam,masukkan lebihan campuran ke
dalam badan ayam.
3.Semat ayam dgn lidi(gna batang serai dan lilitkan ayam sekelilingnya)
Kemudian balut dengan beberapa lapis daun pisang.
4.Balut dgn kertas timah atau kertas minyak,kemidian kukus selama 50 minit.
5.Selepas itu,masukkan ayam ke dalam ketuhar dgn kepanasan 180 darjah celcius.
Dan panggang selama 30 minit sampai masak.
Sunday, June 21, 2009
Resepi Ayam
0 Response to "Resepi Ayam Batutu"
Post a Comment