ACAR RAMPAI
Bahan-Bahannya:
2 biji timun - dibuang empulurnya dan dipotong mancis
1 batang lobak - dipotong mancis
2 sudu makan lobak asin - dibasuh dan dicincang
10 ulas bawang merah - belah 2
6 ulas bawang putih - belah 2
4 biji cili merah - dipotong 2 dan dihiris mancis
4 biji cili hijau - dipotong 2 dan dihiris mancis
2 inci halia - dimayang halus
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu makan gula
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan biji sawi
5 sudu makan minyak masak
4 ulas bawang merah - dihiris nipis
1 sudu makan kismis
Bahan Kisar:
20 tangkai cili kering
2.5 cm kunyit hidup
Bahan Dicampur:
125 ml cuka
65 ml air
1 sudu makan gula
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh perasa
Bahan-Bahannya:
2 biji timun - dibuang empulurnya dan dipotong mancis
1 batang lobak - dipotong mancis
2 sudu makan lobak asin - dibasuh dan dicincang
10 ulas bawang merah - belah 2
6 ulas bawang putih - belah 2
4 biji cili merah - dipotong 2 dan dihiris mancis
4 biji cili hijau - dipotong 2 dan dihiris mancis
2 inci halia - dimayang halus
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu makan gula
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan biji sawi
5 sudu makan minyak masak
4 ulas bawang merah - dihiris nipis
1 sudu makan kismis
Bahan Kisar:
20 tangkai cili kering
2.5 cm kunyit hidup
Bahan Dicampur:
125 ml cuka
65 ml air
1 sudu makan gula
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh perasa
Cara Masak:
- Masuk timun, lobak merah, lobak asin, bawang merah, bawang putih, cili dan halia ke dalam mangkuk. Masukkan garam, gula, serbuk kunyit. Gaul rata. Perap selama 1 jam. Kemudian toskan betul2.
- Sangai biji sawi selama 1 minit. Angkat dan ketepikan.
- Tumis bawang merah hiris hingga wangi.
- Masukkan bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak.
- Tuang campuran cuka dan biarkan hingga mendidih.
- Masukkan sayuran, biji sawi dan kismis. Gaul rata hingga timun dan karot layu. Siap.
0 Response to "ACAR RAMPAI"
Post a Comment