KARI IKAN BAWAL
Bahan-Bahannya:
2 ekor ikan bawal saiz sederhana - dipotong 2 atau 3 bahagian
4 sudu makan rempah kari ikan - dicampur dengan sedikit air supaya menjadi pes yang pekat
2 sudu teh herba campur
2 tangkai daun kari
2 biji cili hijau - dipotong 1 inci
1 ibu jari asam jawa - dicampur dengan 1 mangkuk air
1 mangkuk santan
10 biji kacang bendi
Bahan Dihiris Nipis:
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar - saiz sederhana
1 inci halia
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. (Saya suka masak kari ikan guna kuali supaya mudah dikacau dan ikan tidak hancur).
- Tumis bahan hiris hingga wangi.
- Masukkan rempah kari ikan, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga kari pecah minyak. Pastikan sentiasa dikacau supaya kari tidak berkerak.
- Masukkan air asam jawa dan santan. Kacau rata hingga kuah mendidih.
- Masukkan garam dan sedikit perasa. Masukkan ikan dan bendi. Kacau rata dan tutup kuali sebentar (lebih kurang 10 minit).
- Rasa garamnya. Bolehlah ditutup apinya.
0 Response to "KARI IKAN BAWAL"
Post a Comment