Bahan-Bahan:
150g mentega
150g gula kastor
3 biji telur
160g tepung naik sendiri,diayak
2 camca besar Krimer Sejat F&N
1/2 camca teh esen vanilla
2 titis esen ros
1 titis pewarna merah
Cara-cara:
1.Alas tin pembakar dengan kertas minyak dan sapukan dengan sedikit mentega.Panaskan ketuhar pada suhu 170°C.
2.Potong mentega kepada kiub 2 sm.Biar lembut sedikit sebelum diadun dengan gula.Pukul hingga lembut dan kembang.Masukkan telur sebiiji demi sebiji dan pukul hingga halus.
3.Masukkan separuh daripada tepung,disusuli dengan Krimer Sejat F&N.Jangan kacau terlalu lama.Masukkan baki tepung.
4.Bahagikan adunan kepada dua.Satu bahagian ditambahkan esen vanilla dan bahagian yg lagi satu dititiskan esen ros serta pewarna merah.
5.Selang-selikan kedua² adunan ke dlm tin pembakar.Untuk kesan marmar,putarkan adunan dgn hujung pisau kecil.
6.Bakar selama 25-30 minit atau sehingga kek naik dan berwarna perang keemasan.Biarkan kek sejuk dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Kek Ros Marmar"
Post a Comment