Bahan-Bahannya:
2 mangkuk air
2 biji tomato - dicincang
5 biji cili siam hijau - dicincang
1 biji bawang besar - dicincang
1/2 cm halia - dihiris halus
1 sudu makan serbuk cili
2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan putih
Daun ketumbar - cincang halus
1 cawan air rebusan kacang dal
2 sudu makan asam jawa - dicampur dengan semangkuk air
3 biji cili kering - potong 1 cm
2 sudu makan biji sawi
1 sudu teh halba
2 tangkai daun kari
Bahan tumbuk lumat:
1 sudu makan lada hitam
1 sudu makan jintan putih
2 ulas bawang putih
Cara Masak:
- Masukkan air ke dalam periuk. Masukkan juga buah tomato, cili siam hijau, bawang besar, halia, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, garam, gula dan air rebusan kacang dal.
- Naikkan atas api dan didihkan.
- Masukkan air asam jawa. Renehkan selama 30 minit.
- Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak. Tumis cili kering, biji sawi, halba, daun kari dan bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan ke dalam periuk berisi rasam. Gaul rata dan renehkan lagi selama 15 minit.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
0 Response to "RASAM"
Post a Comment