RASAM

RASAM
Bahan-Bahannya:
2 mangkuk air
2 biji tomato - dicincang
5 biji cili siam hijau - dicincang
1 biji bawang besar - dicincang
1/2 cm halia - dihiris halus
1 sudu makan serbuk cili
2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan putih
Daun ketumbar - cincang halus
1 cawan air rebusan kacang dal
2 sudu makan asam jawa - dicampur dengan semangkuk air
3 biji cili kering - potong 1 cm
2 sudu makan biji sawi
1 sudu teh halba
2 tangkai daun kari

Bahan tumbuk lumat:
1 sudu makan lada hitam
1 sudu makan jintan putih
2 ulas bawang putih

Cara Masak:

  1. Masukkan air ke dalam periuk. Masukkan juga buah tomato, cili siam hijau, bawang besar, halia, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, garam, gula dan air rebusan kacang dal.
  2. Naikkan atas api dan didihkan.
  3. Masukkan air asam jawa. Renehkan selama 30 minit.
  4. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak. Tumis cili kering, biji sawi, halba, daun kari dan bahan tumbuk hingga wangi.
  5. Masukkan ke dalam periuk berisi rasam. Gaul rata dan renehkan lagi selama 15 minit. 
  6. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


0 Response to "RASAM"

Post a Comment

wdcfawqafwef