GULAI DAGING-REBUNG
Bahan-bahan:
300gm rebung - dihiris
600gm daging cincang
4 sudu makan rempah kari daging
1 mangkuk santan
125ml air
Garam secukup rasa
Bahan tumis:
2 biji bawang besar – dihiris halus
3 ulas bawang putih – dihiris halus
2.5cm halia - dihiris halus
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh jintan manis
1 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
4 sudu makan rempah kari daging
1 mangkuk santan
125ml air
Garam secukup rasa
Bahan tumis:
2 biji bawang besar – dihiris halus
3 ulas bawang putih – dihiris halus
2.5cm halia - dihiris halus
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh jintan manis
1 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
Cara memasak:
- Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis bunga lawang, bunga cengkih, jintan manis, kulit kayu manis dan daun kari sehingga berbau harum.
- Masukkan bahan hiris, tumis lagi hingga wangi.
- Masukkan rempah kari daging yg telah dicampur dgn sedikit air. Tumis hingga rempah masak.
- Masukkan daging, gaul hingga keluar air daging, masukkan santan dan air. Biarkan mendidih.
- Masukkan rebung dan terus masak menggunakan api sederhana hingga daging empuk.
- Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit serbuk perasa. Biarkan sebentar. Siap
0 Response to "GULAI DAGING REBUNG"
Post a Comment