KUIH LAPIS
RESEPI:
Bahan-bahan (loyang 8 inci)
Bahan A
2 cwn tepung beras
1 cwn tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sk garam
2 cwn santan pekat
Bahan B
1 1/4 cwn gula pasir
1 cwn santan pekat
2 cwn santan cair
2 helai daun pandan-di simpul
Bahan C
3 sb rata serbuk koko*
4 sb air suam utk bancuh koko*(di gaul rata, saya guna 1 sb coklat emulco je)
pewarna hijau, perisa pandan
RESEPI:
Bahan-bahan (loyang 8 inci)
Bahan A
2 cwn tepung beras
1 cwn tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sk garam
2 cwn santan pekat
Bahan B
1 1/4 cwn gula pasir
1 cwn santan pekat
2 cwn santan cair
2 helai daun pandan-di simpul
Bahan C
3 sb rata serbuk koko*
4 sb air suam utk bancuh koko*(di gaul rata, saya guna 1 sb coklat emulco je)
pewarna hijau, perisa pandan
Cara-cara.
- Masak bahan B hingga gula larut, biarkan suam sedikit.
- Sementara itu satukan kesemua bahan A di dlm mangkuk dan gaul rata, ketepikan dulu.
- Masukkan bahan B kedlm bahan A dan gaul rata, kemudian tapiskan.
- Bahagikan pada 2 bahagian.Satu bahagian letak pewarna hijau/perisa pandan dan satu lagi letak bancuhan koko/coklat emulco.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dngn kain.
- Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan alas dngn plastik di dasarnya.
- Apabila air dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
- Masukkan adunan koko 1 cwn dan kukus selama 5 minit.
- Setelah itu lapis pula adunan hijau selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
- Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan.
- Kuih benar2 sejuk barulah cantik di potong. Gunakan pisau plastik ya supaya licin potongannya.
- Selamat Mencuba.
0 Response to "KUIH LAPIS"
Post a Comment