PAVLOVA
Bahan
4 biji putih telur
1 cawan castor sugar powder (ayak) - saya guna 1/2 cawan je. Guna gula
biasa yang dikisar kering halus pun
boleh.
1 sd makan tepung jagung
1sdt cuka
1sdt vanila essen
semangkok fresh cream (ready made)
1sdt cuka
1sdt vanila essen
semangkok fresh cream (ready made)
Cara
- Panaskan oven pada suhu 130 darjah.
- Putar (whisk) putih telur hingga kembang /gebu (softpeak).
- Masukkan gula sesudu-sesudu hingga habis dan menjadi meringue (bila terbalik tidak jatuh adunan)
- Masukkan esen vanila dan putar seketika
- kemudian rasa dengan jari kalau dah smooth adunan dan tidak berpasir angkat.
- Masukkan tepung jagung yang di ayak dan cuka, kaup dan balik hingga sebati.
- Letakkan adunan atas kertas minyak, letak cara bulat 18cm lebar kemudian bakar dalam 1 jam.
- Bila sudah masak, JANGAN terus keluarkan dari oven, buka pintu oven dan biarkan pavlova sejuk perlahan2 di dalam oven. Biarkan pavlova benar-benar sejuk sebelum dihias dengan cream.
HIASAN
keluarkan fresh cream dari freezer dan putarkan dengan mode kelajuan maksima sehingga menjadi cream. sapukan atas permukaan pavlova dan susun buah-buahan segar ikut kegemaran (seeloknya buah-buahan yang ada rasa masam2 sikit untuk seimbangkan dengan rasa manis pavlova).
0 Response to "PAVLOVA"
Post a Comment