SOSEJ KENTANG
- Rebus kentang yg telah dibuang kulit hingga empuk, sejatkan.
- Masukkan 1 sd mkn butter dan leyekkan kentang hingga halus. Ketepikan.
- Didihkan air, masukkan sosej yg telah dipotong dua (nak guna sosej cocktail pun boleh) dan rebus dlm 5 minit. Sejatkan.
- Panaskan sedikit minyak dlm kuali. Tumis 3 sd mkn sos tomato, 3 sd mkn sos cili hingga menggelegak. Masukkan secubit garam dan 2 sd mkn gula. Gaul hingga sos pekat. Masukkan sosej tadi dan gaul rata hingga sos menyaluti sosej. Ketepikan.
- Ambil sedikit kentang lenyek, leperkan di atas tapak tangan, letak 1 sosej, bungkus sosej dgn kentang, celup dlm telur dan golekkan atas bread crump. Ulang hingga habis.
- Panaskan minyak dlm kuali, goreng sosej kentang hingga warna keemasan dgn api sederhana. Sejatkan.. dan bolehlah dihidang.
0 Response to "SOSEJ KENTANG."
Post a Comment