Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 inci lengkuas - dihiris
2 batang serai - dititik
2 helai daun limau purut
3 sd mkn pes tomyam
1 biji limau nipis - (optional jika pes tomyam tak cukup masam)
5 biji cili api - dititik
bunga kobis
karot merah
putik jagung
Tomato - di potong dadu.
daun sup
Cara memasak:
- Didihkan air dalam periuk. (kuantiti air ikut banyak mana sup tomyam yang anda mahu)
- Masukkan lengkuas, serai dan bawang besar. Biarkan mendidih lagi.
- Masukkan ayam. Biarkan mendidih, masukkan pes tomyam. Gaul rata. Biarkan ayam masak.
- Masukkan sayur-sayuran, cili api, daun limau purut dan tomato. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam, serbuk perasa dan daun sup. Kalau nak guna sos ikan pun boleh utk menggantikan garam. Masak sebentar dan boleh lah tutup api.
0 Response to "TOMYAM AYAM"
Post a Comment