Sambal Pecal
Bahan:
300 g kacang tanah
10 ulas bwg merah
8 ulas bwg putih3 – 4 ketul ubi cekur (kalau takde pun takpe)
5 – 10 tangkai cili kering
10 – 12 tangkai cili padi
1 sudu besar air asam jawa
3 cm belacan (akak tak bubuh pun)
Garam, gula
Minyak utk menggoreng
Cara masak:
300 g kacang tanah
10 ulas bwg merah
8 ulas bwg putih3 – 4 ketul ubi cekur (kalau takde pun takpe)
5 – 10 tangkai cili kering
10 – 12 tangkai cili padi
1 sudu besar air asam jawa
3 cm belacan (akak tak bubuh pun)
Garam, gula
Minyak utk menggoreng
Cara masak:
- resepi yg mudah eh... Kacang tanah tu sangai... (kalau malas, beli je kat kedai kacang tanah dah siap mesin)..
- Cili kering, cili api, ubi cekur, bwg putih, bwg merah goreng sekali (guna minyak tau)...
- Pastu masukkan semua dlm blender kecuali kacang tu...
- masukkan air asam (bancuh guna air masak tau sbb semua ni tak dimasak dah lepas ni)..
- masukkan juga garam & gula pasir/ gula melaka... blend sampai cili halus..
- kalau guna kacang yg digoreng sendiri, masukkan kacang dlm bhn blender ni & blend sekali lagi...
- tuang dlm mangkuk.. kalau pekat sgt, masukkan air panas.. dah siap..
0 Response to "PECAL / GADO-GADO"
Post a Comment